Et sunt forhold til mat og kosthold

Kosthold

Vi starter tidlig med å skape gode vaner. Barna skal få tilbud om et sunt og variert kosthold.

Like viktig som maten er stemningen rundt måtidet. Personalet spiser sammen med barna, noe vi mener er svært viktig. Her kan vi småprate og kjenne på fellesskapsfølelsen.

Det er viktig å påse at barna ikke er sultne i barnehagen. Det skal ikke gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid.

Vi serverer varm mat 2 dager i uka. Dette består for det meste av fiskekaker, fiskeboller, laks,fiskegrateng,supper og pizza. Det skal altid tilbys grønnsaker som tilbehør. Når barn sitter sammen og spiser, utvides ofte horisonten i forhold ti hva de tør smak på.

Til alle brødmåltid har vi pålegg som hvitost, brunost, skinke, salami, leverpostei, makrell i tomat, egg, kaviar, skinke ost, sylteagurk, rødbeter, agurk, tomat og paprika.

Fruktmåltidene varier mellom alle sorter frukt og grønnsaker. Alle skal få kjennskap til de fleste typer frukt og grønnsaker, og få lov å smake på. Som regel varier fruktmåltidene med 3-4 ulike frukter/grønnsaker samtidig, noen frukter og grønnsaker er mer sesongrelatert enn andre. Men frukt er ikke nok mat for barna. Derfor får de tilbud om knekkebrød eller brødskive før de spiser frukt.

Ved bursdagsfeiring har vi valgt bort bursdagskaken. Foreldrene har anledning til komme med en «fruktcocktail», eller andre gode spennende og sunne alternativer om de ønsker det. Vi har fokus på barnet under feiringen. Barnet står i sentrum og har blant annet muligheten til å pynte seg i form av krone, kappe, de får sitte på «kongestol», og er med på planleggingen av samlingen.

Alle barn har egne vannflasker i barnehagen. Disse fylles på tidlig om morgenen og er tilgjengelig på avdeling, kjøkken eller ute.

Ukes meny

-  Mandager og torsdager (turdager) serverer vi frokost -  havregrøt på småbarn og havregryn med melk og frukt på storbarn. Vi tilbyr melk og vann som drikke.

Fruktmåltidene hver dag er like; Vi spiser godt med frukt, grønnsaker og knekkebrød/brødskive med pålegg (som regel hvitost, brunost, leverpostei, salami, kaviar eller skinkeost).

-  Tirsdag, onsdag og fredag har barna med matpakke hjemmefra hvis de ønsker å spise frokost. Til lunsj er det smøremåltid eller varmmat.

Tirsdag har vi varmmåltid. Dette skal en gruppe barn være med å lage. Alle barna skal delta. Ny gruppe hver uke. Tibehør kan være kokt eller stekt potet, ris, fullkorn pasta, kokte grønnsaker, raspet gullerot, papirika, agurk eller mais.

-  Onsdager er det smøremåltid til lunsj.
Fruktmåltid likt mandag.

-  Fredag kan det være suppe med nystekt rundstykker, grøt, ostesmørbrød eller pizza til lunsj.